Powerbank – külső akkumulátorok bemutató

Az okos telefonok elterjedésével (ma már talán nincs is olyan ember, akinek buta telefonja lenne) mindenki hozzászokott vagy épp próbál hozzászokni az egy napos, sokkal inkább egy nappalos telefon készenléti időhöz. Sok lehetőségünk van a napközbeni töltés megoldására, gondolok itt a második vagy harmadik töltő beszerzésére. (iroda, otthon…) Másik lehetőség az autós töltő. Sokan sok időt töltünk utazással, ebbe az időbe is hasznos lehet, ha az akkunk nem merül, hanem éppen töltődik.

És van a harmadik megoldás a külső akkumulátor. Másnevén powerbank. Népszerű megoldás, hiszen hordozható, általában a legkisebbek is alkalmasak egy teljes feltöltésre, zsebben elfér.

A nem rég bemutatott asus powerbank a ZenPower nevet kapta. Ilyen tartozékot persze számos cég készít, de az Asus ezúttal is igyekszik megkülönböztetni magát a többiektől. Kibontás után két dolog tűnik fel azonnal vele kapcsolatban. Az egyik az apró mérete, a szélessége és hosszúsága ugyanis egyezik egy bankkártyáéval, persze a vékonysága nem. Ám a csupán 215 grammos eszköz szinte teljes külsejét egyetlen darabból készült alumínium ház borítja. Ez a minőségi hatás mellett strapabíró is, a gyártó tesztjén 65 kilogrammos terhelést is kibírt. Egyébként, aki félti a külső behatásoktól, az akár védőtokot is vásárolhat hozzá.

zenpower

Az egyik végére helyeztek mindent, ami a használatához kell. Egy normál méretű és egy microUSB, négy darab LED jelzőfény és egyetlen gomb alkotja a kínálatot. A microUSB szolgál a belső, 10050 mAh-s lítium-ion akkumulátor feltöltéséhez, a dobozban egy kábelt is kapunk hozzá, de nyilván használhatunk sajátot is. Tölthetjük akár számítógépről is, de inkább hálózatról érdemes, 1 amperes töltővel 9 óra, 2 amperes fejjel pedig 6 óra a teljes feltöltés ideje. A folyamatról a jelzőfények tájékoztatnak, és ugyanez érvényes akkor is, ha rákötünk egy eszközt. A normál USB szolgál kimenetként, ekkora kapacitás akár háromszor is elegendő például egy Zenfone 5 teljes feltöltéséhez, de még az igen méretes teleppel rendelkező Zenfone Max-nál is két töltésre elegendő energiát biztosít. Jó hír, hogy az USB maximum 2,4 amperes áramerősséget támogat, tehát gyors töltésre is képes.